ŠE TEDEN DNI DO PRIČETKA LIGE INL

08.09.2012

Udeleženci tekmovanja nove, avstrijsko-slovenske Mednarodne lige (INL) so znani. Po izstopu jeseniškega kluba se bo tekmovanja udeležilo šest klubov, od teh dva, Slavija in Triglav, prihajata iz Slovenije. Avstrijski udeleženci so po julijskih zapletih ostali isti – Feldkirch, Lustenau, Zeller Eisbaren in Bregenzerwald.

Slovenska moštva se po letih bolj ali manj uspešnega sodelovanja predvsem s hrvaškimi in srbskimi moštvi letos pripravljajo na merjenje moči z avstrijskimi polprofesionalnimi drugoligaši. Predarlški VEU Feldkirch, EHC Lustenau in EHC Bregenzerwald ter solnograški EK Zeller Eisbaren bodo v skupnem tekmovanju HK Slaviji in HK Triglavu postavljali nova merila uspešnosti. Te bomo lahko realneje ocenjevali po nekajletnem razvoju tekmovanja, ki naj bi se v prihodnje širilo, gre pa verjeti da bo tekmovanje kakovostnejše in odmevnejše.

S športnega (klubskega) vidika so najšibkejše točke tekmovanja velike razdalje med slovenskimi in predarelberškimi udeleženci, saj znašajo iz Kranja do predarlberških krajev skoraj 600 km, ki pa sta jih vodstvi zvez rešili skozi zasnovo poteka tekmovanja preko dvojnih vikend sporedov gostovanj ter sofinanciranjem.

Sodelujoča moštva so prava izkušenejših in mladih hokejistov, ki znajo predstaviti všečen hokej. Liga s tem nusi pravšnjo priložnost razvoja in dokazovanja mladim hokejistom, ki ne prihajajo iz pogonov profesionalnih hokejskih moštev in ki tako lahko nadaljujejo svoje udejstvovanje.

Zanimivi podatki (po trenutnih podatkih):
Povprečna starost v ligi: 23,3 let. Najstarejše moštvo je Slavija z 25.0 leti, Lustenau 23.5, Feldkirch 23.0, Bregenzerwald in Zell Am See 22.8, Triglav 22,7 let. Najstarejši igralci so Slovak Igor Rataj (Zell Am See) 38 let, Finec Tomi Saarinen (Lustenau) 36 let, Avstrijec Tomas Alfare (Lustenau) in Čeh Tomas Vala (zell Am See) imata po 33 let. Na drugi strani imata Lustenau in Feldkirch na spisku tudi nekaj 16-letnih kadetov.

Povprečna višina v ligi: 180.6 cm. Najvišji so hokejisti Slavije z 181.4 cm, Lustenau in Zell Am See po 181.2, Feldkirch 180.7, Triglav 180.2 in Bregenzerwald 179.5 cm. Najvišji igralec lige je Tim Jurajevčič (Triglav) z 197 cm, Šved Daniel Lundin (Feldkirch) jih ima 196, Beljačan  Marco Zorec 195 in Julian Grafschafter 192 cm (oba Lustenaua), nekaj hokejistov - med njimi tudi Gašper Jordan in Žan Zupan, ima po 170 cm ali kakšen cm več.
Povprečna teža v ligi: 81.2 kg. Najtežji so hokejisti Lustenaua s 83.1 kg, Zell Am See 82.7, Bregenzerwald 81.3, Feldkirch 80.8, Slavija 80.1 in Triglav 79.4 kg. Najtežji igralci so Tim Jurajevčič z 121 kg, Igor Rataj 100kg, Marco Zorec 96, Jurgen Tschernutter (Zell Am See)  95 kg, ... med najlažjimi so tudi hokejisti z manj kot 70 kg.

Avstrijska 2. hokejska liga v zdajšnji zasnovi obstaja vse od sezone 1965/66. V tem času je najuspešnejše moštvo Lustenau, ki se je veselil 8 naslovov najboljšega, po 4 sta  zbrala Zell Am See in Kapfenberg, 3 pa Feldkirch. Med prvaki lige najdemo tudi nekaj zdajšnjih ebel ligašev, ko so sami oz. preko svojih organizacijskih prednikov prav tako osvajali drugoligaške naslove: Innsbruck, Gradec in Salzburg po 3, beljaški VSV 2 in dunajski Wienner EV 1. Prvaki zadnjih treh sezon so Innsbruck (2012), ki so se letos vrnili v Ebel ligo, Feldkirch (2011) in Dornbirn (2010).

Čeprav gre za športno, hokejsko tekmovanje, gre poudariti tudi element turizma, saj avstrijski tekmeci prihajajo iz zanimivih področij. Solnograški Zell Am See je turistično mestece ob ledeniškem Zellerškem jezeru, nad katerim se vijejo znana kaprunska smučišča, Bregenz, glavno mesto dežele Predarlberg leži v avstrijskem kotičku avstrijsko-nemško-švicarske tromeje ob znanem Bodenskem jezeru, Lustenau, ki leži ob reki Ren je le korak dlje in tik ob meji s Švico, srednjeveški Feldkirch pa ob meji z Liechensteinom.

Na avstrijskih spletnih hokejskih portalih člankov o obeh slovenskih udeležencih lige lahko preštejemo na prste ene roke. Edini klub, ki jih je pravzaprav zanimal so bili Jeseničani, do ostalih slovenskih udeležencev lige imajo, kar malce pričakovano, podcenjujoč odnos. Na klubski strani bomo kljub temu v naslednjih dneh tekmece v tem novoustanovljenem tekmovanju podrobneje predstavili.  Svojo vrednost pa bomo pokazali in dokazali tudi na igrišču.