ORLI LETIJO DALEČ

23.04.2015

Ob koncu sezone še kratek pregled rezultatov slovenskih legionarjev, ki so svojo hokejsko pot pričeli v Kranju. Največji met sezone je letos uspel branilcu Andreju Tavžlju, ki je z moštvom Toros osvojil naslov najboljšega v ruski ligi VHL. Do krone v francoski je le malo zmanjkalo napadalcu Anžetu Kuraltu.

Rusija
Zmagoviti pokal mednarodne lige VHL, za KHL druge najmočnejše lige na tleh Rusije, ima letos tudi "kranjski" odtis. Reprezentačni branilec Andrej Tavželj je tam z moštvom Toros Neftekamsk, podružnico khlligaša Savalat Yulajev, po dolgi sezoni in trdem boju v končnici osvojil naslov prvaka. Čestitke, Andrej!

Švedska
Tudi drugi reprezentačni branilec, Žiga Pavlin, je sezono začel v ligi VHL, kjer je igral za kazahstansko Saryarko Karagandy, branilce naslova, nato pa se sredi sezone vrnil na Švedsko. Tam je v ligi Allsvenskan zaigral za AIK in si z njim, v playout skupini, priigral obstanek v 2. švedskli ligi.

Francija
Vse do finala francoske lige se je letos z moštvom Dauphins d'Épinal, tretjim po rednem delu, prebil napadalec Anže Kuralt, ki pa je tam moral priznati premoč Goličičevemu moštvu Les Rapaces de Gap. Po rednem delu vodilno moštvo, tudi zmagovalec pokalnega tekmovanja, Brûleurs de Loups Grenoble napadalca Mitje Šivica je obstal v četrtfinalu, kakor tudi petouvrščeni Diables Rouges de Briançon trenerja Eda Terglava.

Slovaška
Za francoski Grenoble je v tej sezoni igral tudi branilec Jakob Milovanovič, sezono pa zaključil v slovaški Žilini, ki je zasedla predzadnje mesto v tamkajšnji extraligi.

Češka
Na Češkem, pri ebelligašu Orli Znojmo, je letos branil vratar Žan Us. V ligi Ebel je zaigral na tekmi v Ljubljani, več priložnosti je dobil v mladinski U20 ligi Ebysl, kjer so Čehi po rednem delu zasedli tretje mesto v svoji skupini.