PRVI SLOVENEC V ŠVICARSKI HOKEJ ŠOLI

02.09.2015

Do zdaj smo bili bolj kot ne navajeni, da so mladi obetavi slovenski hokejisti in med njimi tudi Kranjčani, svojo učno hokejsko pot nadaljevali na Češkem, Švedskem, severni Ameriki, v Avstriji. Lenart Markun, 14-letni hokejist Triglava, pa bo kot eden najbolj nadarjenih domačih igralcev mlajših generacij, kariero nadaljeval v Švici, kjer je od Slovencev v NLA uspelo zadrsati le Ivu Janu.

Lenarta je v svoje vrste povabil prizüriški SC Rapperswill-Jona Lakers, ki ima kvaliteten mladinski pogon (od tam prihaja tudi letos 9. izbrani na NHL draftu, Timo Meier), v vseh mlajših selekcijah tekmuje v najvišjem razredu in ima letni proračun v višini milijon evrov. Da ne bo nesporazumov - ta proračun je samo za mlajše selekcije. Klub je, kot se za Švico spodobi, izredno urejen, zato ne čudi pritisk tujcev tako z vzhoda kot zahoda, a imajo klubi lahko dva in še ta na osnovi spremljanj in testiranj povabijo sami.

Za razliko od večine evropskih šol hokeja, strategija razvoja mladih hokejistov tu vključuje vpetost kluba v okolje in sodelovanje s tamkajšnjim kolidžem, zato je šolanje ob hokeju obveza brez katere ne gre, s tem pa klub pomaga tudi graditi celovito igralčevo osebnost. Mladega igralca, ki prihaja iz tujejezičnega okolja, vključijo v pospešeno učenje nemščine, ga namestijo pri lokalni družini in mu tako omogočijo čim hitrejšo vključitev.

Lenart, ki je v Švici zdaj že mesec dni, se je tam odlično vživel:"Zame je tukaj, kar se tiče delovanja kluba, dvorane, ledu, vse prestižno. Na treningih, ki so vsak dan tako suhi kot ledni, moraš dati res vse od sebe, saj imajo Švicarji trd a tudi pošten pristop k športu. Fantje v moštvu so me sprejeli zelo dobro, z igrami sem jih navdušil in v tem mesecu dni smo postali že pravi tim. Trenutno sem član prvega napada, po 15 tudi rezultatsko uspešnih prijateljskih tekmah pa prvi strelec. Sezona se začne naslednji teden in upam, da bo tekla podobno uspešno. Živim pri tamkajšnji družini, ki me podpira in pomaga pri premagovanju težav in je tudi sama vpeta v hokej." Lenart bo z najboljšo klubsko selekcijo U15, ta sicer vključuje šestdeset igralcev rangirane v tri ekipe, nastopil v najmočnješi švicarski ligi te kategorije.

V HK Triglav smo veseli, da sta bila Lenartov osebni talent in kranjska hokejska šola dovolj prepoznana in da je prvi Slovenec, ki bo svoje znanje skušal nadgraditi v pedantni Švici. Lenartu, v katerega resen pristop ne dvomimo, pri tem želimo veliko uspeha!